کلینیک دندانپزشکی دکتر ابوالقاسمی
ایمپلنت
این مقاله در مورد
کاشت دندان یا ایمپلنت و فواید آن است.
امروزه با وجود پیشرفت در مراقبت از دندان، خیلی از افراد به دلیل
پوسیدگی دندان، بیماری التهابات لثه ای یا آسیب دیدگی، دندان های خود را از دست داده و جلوه نا زیبایی را به لبخند می دهند و جایگزین کردن دندان از دست رفته اهمیت زیادی دارد.
سالها تنها گزینه درمانی، استفاده از دندان مصنوعی بوده که به دلیل هزینه پایین خیلی سریع می توان آن را فراهم کرد ولی از نظر محبوبیت در ضعیف ترین رتبه قرار دارد زیرا این پروتز مصنوعی مشکلات فراوانی را با خودش به همراه دارد از جمله هنگام صحبت کردن یا غذا خوردن امکان تکان خوردن یا لغزیدن آن بسیار زیاد است.
بریج دندان مشکلات محدودتری در مقایسه با دندان مصنوعی دارد و گزینه قابل قبولی است برای بیمارانی که نمی توانند ایمپلنت بکارند، مهمترین مشکل بریج دندان این است که پس از مدتی به دندان های مجاور که بریج به آنها وصل است آسیب می رساند، زیرا سلامت و عمر بریج دندان وابسته به دندانهای پیرامون و بهره گیری از سلامت آنها است.
کاشت ایمپلنت جایگزین مناسبی است برای بیمارانی که شرایط کشیدن دندان را دارند.

امروزه بهترین و ماندگارترین درمان دندان های از دست رفته
ایمپلنت دندان محسوب می شود.
کاشت دندان یا ایمپلنت چیست؟
کاشت دندان جایگزین ریشه های دندان است و
ایمپلنت دندان به عنوان ریشه ای مصنوعی است که روی آن روکش دندان نصب شده و جای خالی دندان افتاده را پر می کند و بهترین انتخاب برای دندان طبیعی داشتن ایمپلنتی است که به استخوان فک جوش خورده است و کاملا مطابق با دندان های طبیعی شما ساخته شده باشد و پایه ای محکم برای دندان های جایگزین است.
فردی که به دلایل مختلف دندان خود را از دست می دهد، فیکسچر یا به اصطلاح ایمپلنت دندان ( Dental Implant ) ( پیچ ساخته شده ای از جنس تیتانیوم ( فلزی با کیفیت خوب )در اندازه همان ریشه در لثه بیمار قرار داده می شود. این فلز در تماس با بدن و استخوان فک، در هیچ صورتی واکنش آلرژیک بوجود نمی آورد و از لحاظ بیولوژیکی با بدن تطابق دارد، توسط ابزار بسیار دقیقی ساخته و در فک بیمار کاشته می شود. این قطعه تیتانیومی به عنوان یک جسم خارجی به شمار نمی رود زیرا بر روی سطح تیتانیومی ایمپلنت یک لایه محافظ وجود دارد که سطح آن را از خوردگی و تحلیل محافظت می کند.
ایمپلنت دندان شامل دو قسمت است:
1- فیکسچر (Fixture) که داخل استخوان فک قرار می گیرد.
2-اباتمنت ( Abutment) تاجی که بالای لثه قرار می گیرد که روی اباتمنت پروتز یا روکش ایمپلنت قرار داده می شود .
زمان مناسب برای جوش خوردن ایمپلنت دندانی فک بالا پنج ماه و فک پایین سه ماه است.
ایمپلنت و مراحل کاشت آن
به وقت جراحی، قطعه اصلی یا فیکسچر، داخل استخوان گذاشته می شود و بعد آن اباتمنت روی فیکسچر متصل شده و سپس روی آن پروتز ثابت (روکش) قرار می گیرد، و فیکسچر بعد از انتخاب دندانی مناسب داخل دهان بیمار قرار می گیرد. پروتزی که گذاشته می شود روی آن می تواند پروتز ثابت یا پروتز متحرک باشد. بعد از عمل جراحی بیمار باید صبر کند تا استخوان در اطراف ایمپلنت کامل شکل بگیرد.زمان انجام این عمل حدود 2 تا 3 ماه می باشد، و مراحل آن این گونه است :
مرحله اول : کشیدن دندان و ریشه آن
کشیدن دندان و ریشه آن باید بسیار دقیق و با احتیاط توسط
دندانپزشک متخصص انجام شود.
مرحله دوم : عمل جراحی و بی حسی
گفتیم که ایمپلنت طی عمل جراحی انجام می شود و معمولا یک درمان سرپایی حساب می شود که در آن قطعا برش بافت وجود دارد و اولین قدم برای این عمل، بی حسی بافت ها است، و در حین عمل کاشت احساس درد نمی کنید و کاملا راحت هستید.
مرحله سوم : برش لثه
برای اینکه پایه (پیچی شکل) ایمپلنت در داخل استخوان فک فرو برود، باید به آن دسترسی پیدا کرد که برای این کار با ایجاد برش در لثه با اسکالپل (چاقوی جراحی) انجام می شود. سپس دندانپزشک متخصص شرایط مناسب را برای کاشت آن فراهم می کند.
مرحله چهارم : کاشت ایمپلنت دندان
در جراحی کاشت ایمپلنت دندان، پایه تیتانیومی در حفره ای که در استخوان توسط دریل ایجاد شده قرار می گیرد. سپس پیچ درپوش بر روی آن بسته می شود. برای اینکه دیگر به جراحی، برای باز کردن روی ایمپلنت دندان نیاز نباشد بافت لثه بر روی آن را با بخیه پوشانده یا از پیچ بزرگتر به نام هیلینگ برای بسته شدن روی آن استفاده می کنند.
مرحله پنجم : سوراخ کردن استخوان فک
انتخاب قطر و طول ایمپلنت بر اساس اندازه استخوان موجود در محل کاشت است. دندانپزشک سوراخ استخوان را با مته هایی که هر یک قطر بیشتری از قبلی دارند، پهن تر می کند تا به اندازه آن برسد. ایمپلنت بزرگتر به دلیل مقاومت، انتخاب بهتری است.
مرحله ششم : قرار دادن ایمپلنت
قرار دادن ایمپلنت یا فیکسچر از راه های مختلفی انجام می شود، با دریل دندانپزشکی یا با آچار مخصوص دندانپزشکی(مجهز به ترک سنج) به صورت دستی انجام می شود.
در مرحله آخر جراحی، دکتر دندانپزشک ایمپلنت را از محیط بیرون کاملا عایق می کند و با هیلینگ ( کلاهک مخصوص ) یا پیچ درپوش روی آن پیچ می کند، لثه را بخیه می زند و بعد دو هفته بیمار برای کشیدن بخیه ها باید مراجعه کند. به این ترتیب مراحل جراحی کاشت ایمپلنت تمام شده است، و بیمار برای جوش خوردن استخوان به ایمپلنت باید چند ماه صبر کند.
نصب روکش دندان به طور معمول 3 تا 6 ماه طول می کشد.