کلینیک دندانپزشکی دکتر ابوالقاسمی
عوامل شایع دندان درد را می شناسید ؟
در این مقاله می خواهیم به عوامل شایع دندان درد بپردازیم.
دندان درد را اصلا شوخی نگیرید، این درد زمانی ترسناک است که ندانید دلیل آن چیست. می توان گفت به هر دردی، ناراحتی، سوزشی اطراف یا داخل دندان، دندان درد می گویند. دندان هایی که به دما حساس بوده و یا هنگام خوردن غذا یا میوه درد بگیرد.
تشخیص و شناسایی دندان درد
دندانپزشک ترمیمی برای تشخیص عامل دندان درد از روش های زیادی استفاده می کنند. در ابتدا از شما سوالاتی را در رابطه با علائمی که دارید می پرسند، اینکه آیا دندان های شما به گرما یا سرما حساسیت نشان می دهد؟ و یا در هنگام غذا خوردن درد دندان دارید؟ آیا دندان باعث می شود که نیمه شب از خواب بیدار شوید ؟ شما با پاسخ به این چند نمونه از سوالات به دندانپزشک کمک می کنید تا با شناسایی عامل مشکل دندان شما را برطرف کند.
همچنین شاید برای پیدا کردن مشکلاتی مانند حفره، آبسه و یا دیگر عامل های مخفی به عکس برداری با اشعه ایکس نیاز داشته باشید. دندانپزشک برای شناسایی مشکلات و حل دندان درد راهکارهای متعددی را در اختیار داشته که بنا به شرایط از آنها استفاده می کند. یکی از آنها این است که برای شناسایی محل دقیق مشکل به نواحی اطراف دندان ضربه می زند. یکی دیگر از روش ها آزمایش تست گاز است که به وسیله ابزار مخصوصی انجام می شود که مجددا به شناسایی نواحی مشکل ساز کمک می کند. و همچنین برای واکنش نواحی حساس آزمایش هوای سرد با استفاده از بخار سرد که به صورت مستقیم روی دندان دمیده می شود را نیز انجام می دهد.
مراحل درمانی بلافاصله بعد از اینکه دندانپزشک عامل اصلی دندان شما را پیدا کرد، آغاز می شود و شما را درباره بایدها و نبایدهایی که لازم است از آنها اطلاع داشته باشید آگاه می کند.
عوامل بنیادی دندان درد
از میان عواملی که باعث ایجاد دندان درد می شود، چند مورد شایع تر هستند، مانند التهاب، پوسیدگی دندان، آبسه، دندان شکسته شده، بیماری لثه و حساسیت دندان. در ادامه به هر یک از آنها جداگانه می پردازیم
1- التهاب پالپ دندان
پالپیت یا پالپ دندان به حالتی گفته می شود که بافت در مرکز دندان ملتهب و تحریک شده است. التهاب باعث فشار داخلی به دندان شده و همچنین به بافت های اطراف نیز فشار می آورد.
علائم پالپ دندان متورم بستگی به شدت التهاب خفیف یا شدید آن دارد. باید اشاره کنیم که درمان التهاب پالپ دندان بسیار ضروری است، به این دلیل که به مرور زمان درد شدیدتر می شود.
2- پوسیدگی دندان
به فرسایش و حفره در سطح بیرونی(مینای دندان) پوسیدگی دندان گفته می شود. هنگامی که پلاک دندان روی مینای دندان قرار میگیرد مراحل تغذیه از قندها و نشاسته باقی ماده از ذرات غذا در دهان آغاز می شود. این عملیات باعث تولید اسیدی می شود که اثر منفی بر مینای دندان می گذارد، که می تواند سبب ایجاد مناطق ضعیف و حفره شود. این مشکل به سمت لایه های میانی دندان گسترش یافته و علائمی مثل حساسیت به درجه حرارت یا لامسه ایجاد می شود.
3- آبسه
آبسه دندانی از به وجود آمدن باکتری درون محفظه پالپ( مغز دندان) ایجاد می شود. پس از آن این عفونت تلاش می کند تا از ریشه دندان خارج شود، و درد شدیدی که احساس می شود از فشار تخلیه عفونت است. می توان اکثر آبسه ها را به وسیله عکس با اشعه ایکس مشاهده نمود.
4- دندان شکسته شده
به مرور زمان دندان ها به دلیل فشار جویدن و گاز گرفتن ضعیف می شود. گاهی با وارد شدن نیرویی از یک جسم سخت مثل یخ یا هسته پاپ کرن، می تواند باعث شکستگی دندان شود. از نشانه های دندان ترک خورده، درد شدید هنگام جویدن یا گاز گرفتن است. ناگفته نماند حساسیت به غذاهای شیرین و ترش یا به دمای سرد و گرم نیز می تواند از علائم آن باشد. درمان این مشکل به محل آن، جهت ترک دندان و میزان آسیب وارد شده نیز بستگی دارد.
5- دندان پنهان
دندان نهفته یا پنهان زمانی اتفاق می افتد که دندان نمی تواند به دلایلی مثل وجود دندان دیگر جای خود را در لثه ها یا استخوان ها در فک پیدا کند. دندان های عقل شایع ترین دندان هایی هستند که در معرض این مشکل قرار دارند، به دلیل اینکه جزو آخرین دندان هایی هستند که از دوران نهفتگی خارج می شوند. هنگامی که فضای کافی در اختیار دندان نباشد می تواند به بقیه دندان ها فشار وارد کرده و حتی باعث ایجاد درد شود.
6- بیماری لثه
بیماری لثه به عفونتی می گویند که در اطراف دندان احاطه شده است، که نام های دیگر آن عبارتند از گنگی ویت و پریودنتیت. در نهایت این عفونت باعث از بین رفتن استخوان و بدتر شدن وضعیت لثه نیز می شود. لثه و دندان از هم جدا شده و فضایی لازم برای رشد عفونت فراهم می شود. با رشد باکتری بیشتر ریشه های دندان در معرض پلاک قرار گرفته و باعث پوسیدگی و حساسیت به گرما و سرما می شود.
7- دندان های حساس
گاهی ممکن است شما متوجه حساسیت دندان خود به هوای سرد، مایعات و غذاها شده باشید. افراد بسیاری به این عارضه دچار هستند، که به آن دندان حساس گفته می شود. به احتمال زیاد دندانپزشک ترمیمی به شما توصیه می کند که حتما از خمیر دندان مخصوص دندان های حساس استفاده کنید، و همچنین استفاده از فلوراید یا فلوراید تراپی را برای شما تجویز می کند.
به طور کلی باید اشاره کنیم که هر زمان حساسیتی را در دندان های خود حس کردید حتما به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
8- دلایل غیر دندانی
شاید باور اینکه در بعضی از موارد درد دندان یا حساسیت دندان به هیچ عنوان ارتباطی با خود دندان ندارد، برای شما سخت باشد. برای مثال اگر شما دچار عفونت سینوسی شده باشید، ممکن است متوجه شوید که دندان های شما بسیار حساس شده است. یا حتی ناراحتی و دردی احساس کنید که به نظر شما منشا آن چندین دندان است، که در واقع نشات آن همان عفونت سینوسی است.
می توان گفت که در دندان های فوقانی این مورد نیز شایع تر است، زیرا به طور مستقیم زیر حفره سینوس قرار دارند. ممکن است هر گونه فشار یا دردی که از سینوس های شما نشات می گیرد، تاثیری منفی روی دندان های شما بگذارد. اگر دندانپزشک شما این مورد را تشخیص دهد، ممکن است برای حل این مشکل برای شما داروی ضد انعقاد را تجویز کند.
شما می توانید جهت مشاوره به مطب
بهترین دندانپزشک غرب جناب
دکتر مهدی ابوالقاسمی مراجعه کرده و با
اصلاح طرح لبخند هرچه زودتر به رویای
لبخند زیبا برسید.