کلینیک دندانپزشکی ابوالقاسمی

مواد غذایی مورد نیاز برای سلامت دندان ها

29 اسفند ، 1403
کلینیک ابوالقاسمی

برای سلامت و مراقبت دندان چه چیزهایی بخوریم

برای اینکه بدنی سالم داشته باشیم باید تا می‌توانیم مواد مغذی به بدن برسانیم. دندان‌ها نیز همچون سایر اعضای بدن، برای استحکام و ماندگاری به جهت سرویس دادن به شما نیاز به تغذیه خوب دارند. به منظور تامین سلامت لثه و دندان و افزایش طول عمر ان‌ها توصیه می‌کنیم که به نکات زیر توجه کنید. 

مراقبت-از-دندان-ها

نقش مواد مغذی در سلامت دندان‌ها

دندان‌ها به دلیل نوع بافتی که دارند، به برخی مواد غذایی و معدنی بیش از سایر موارد نیاز دارند. در صورتی که می‌خواهید دندان‌های قوی‌تر و مستحکم‌تری داشته باشید به نکات زیر توجه کنید: 

کلسیم و فسفر مصرف کنید
هر غذا یا مکملی که حاوی کلسیم و فسفر باشد، تضمین می‌کند که به سلامت دهان و دندان شما کمک می‌کند. از جمله این غذاها می‌توان به موارد زیر اشاره داشت:

  •  ماست
  • شیر
  • پنیر
  • میگو و غذاهای دریایی

این مواد معدنی به تقویت بافت دندان و از همه مهم‌تر به تقویت مینای دندان کمک می‌کنند. 

از ویتامین d غافل نشوید

اگر ویتامین d مصرف کنید، به کلسیم کمک می‌کنید که بهتر جذب شود. بنابراین توجه کنید که به میزان کافی از نور خورشید بهره‌مند باشید. در صورت نیاز مکمل‌های ویتامین d که به صورت قرص و کپسول وجود دارند استفاده کنید. همچنین از ماهی‌های چرب نیز می‌توانید در این باره استفاده کنید. 
از ویتامین c غافل نشوید
کمبود ویتامین سی می‌تواند منجر به بیماری‌های لثه شود. هر میوه نارنجی رنگ و ترش، معمولا حاوی ویتامین سی است (مثل پرتقال، نارنگی و. .). اما در فصول دیگر نیز می‌توانید از ویتامین سی موجود در کیوی، سبزیجات و فلفل دلمه‌ای استفاده کنید. در صورتی که نیاز شدید‌تر به ویتامین سی دارید می‌توانید از قرص‌های جویدنی مکمل ویتامین سی طبق دستور بهترین دندانپزشک غرب تهران استفاده کنید. 

مصرف فلوراید را جدی بگیرید

فلوراید در آب آشامیدنی و برخی مواد غذایی به طور طبیعی یافت می‌شود. اما طبق تجربه بسنده کردن به این میزان کافی نیست. خوب است که از دهانشویه‌های فلوراید دار، خمیردندانهای فلورایدی و نظیر آن استفاده کنید و فلوراید مورد نیاز دندان را بدین صورت تامین کنید. 

برای سلامت دندان‌ها چه غذایی بخوریم

مصرف برخی غذاها به دلیل نوع غذا و مواد تشکیل شده و جویدن غذاهای فیبر دار برای سلامت دهان و دندان و لثه‌ها ضروری است. در این باره چند توصیه کوتاه داریم: 
1.روزانه حداقل یک عدد سیب مخصوصا در حالت ناشتا مصرف کنید 
2.صبح به محض برخاستن از خواب به اندازه چند بند انگشت نان بخورید. 
3.سبزیجات ترد بخورید تا سطح دندان تمیز شود و تولید بزاق بیشتر شود. 
4.لبنیات را مصرف کنید تا مینای دندان قوی‌تری داشته باشید. 
5.در طول روز به میزان کافی آب بنوشید تا میزان اسیدهای مضر در دهان کاهش پیدا کند. 
6.از مصرف چای سبز یا سیاه، برای دفع باکتری‌های مضر در دهان کمک بگیرید. 

غذاها و نوشیدنی‌های مضر برای دندان‌ها

برای تخریب دندان‌ها کافی است که به مینای دندان آسیب وارد شود. این آسیب همیشه فیزیکی نیست. بلکه مصرف طولانی مدت برخی خوراکی‌ها می‌تواند ذره ذره مینای دندان را تخریب کند. در این باره توصیه‌های مهم زیر را مد نظر قرار دهید. 
نوشیدنی‌های گاز دار حتی اگر آب گاز دار به تنهایی باشد، می‌تواند مینای دندان را ضعیف کند. نوشیدنی‌های انرژی‌زا نیز از این قاعده مستثنی نیستند. 
شیرینی‌ها و هر گونه مواد قندی معمولا چسبناک هستند. این چسبندگی‌ها می‌تواند مینای دندان را تهدید کند. 
آب میوه‌های صنعتی دارای قند و اسید هستند و می‌توانند با قدرت دو برابری موجب فرسایش دندان شوند. 
قهوه و چای پر رنگ اگر بیش از حد مصرف شوند، می‌توانند رنگ دندان را عوض کنند. فرآیند شستشوی دندانها، می‌توانند مینای دندان را دچار آسیب کنند. 

آیا آدامس جویدن برای سلامت دندان مضر است؟

لزوما خیر. 
بهتر است که از آدامس‌هایی که بعد از کمی جویدن قند خود را از دست می‌دهند استفاده کنید. 
همچنین آدامس‌های بدون قند که در بازار وجود دارند می‌توانند ابزاری به جای مسواک کردن در شرایط خاص باشند. 
دقت کنید که برای سلامتی دندان‌ها باید با دندان غذا خورد! به عنوان مثال گاهی به دلیل آسیب و شکستگی برخی از قسمت‌های دندان ممکن است جرات جویدن را نداشته باشید یا مواد قندی غذا شما را اذیت کند. اگر به مدت ۳ تا ۶ ماه با ناحیه‌ای از دندان غذا نجوید، این قسمت دچار جرم گرفتگی می‌شود. بنابراین توصیه می‌شود ضمن رسیدگی به سلامت دندان‌ها در صورتی که از قسمتی از دهان و دندان برای جویدن استفاده نمی‌کنید، حتما روزانه یک بار با جویدن آدامس‌های بدون قند، مانع از تجمع جرم در ناحیه شوید. در این صورت ملزم به جرم گیری دندان خواهید بود.

نکات تغذیه‌ای برای سلامت دهان و دندان در کودکان

شاید به نظر شما رعایت و اهمیت مراقبت از دندان‌های شیری چندان نیاز نباشد. چرا که باور عموم مردم بدین گونه است که بعد از افتادن دندان‌های شیری و روییدن دندان‌های دائمی، تازه مراقبت باید آغاز شود. 
این یک باور اشتباه است. 
سبک زندگی سالم و رعایت بهداشت دهان و دندان از ضروریاتی است که باید از کودکی به فرزندان آموزش داده شوند. ضمن اینکه همه دندان‌های کودک شما شیری نیستند. پس سلامت دندان‌های پسین، لثه‌ها و بهداشت دهان بسیار ضروری است. 
در این باره به کودک خود بیاموزید که: 

•مصرف شکلات و آب نبات را به حداقل برساند. 
•مصرف میوه‌های تازه و تمیز را افزایش دهد. 
•در رژیم تغذیه‌ای کودک خود ویتامین‌ها و مواد معدنی و مغزی‌جات را بگنجانید. 
•کودک خود را تشویق کنید که مسواک زدن را با لذت تجربه کند. از این رو برای تشویق کودک از مسواک‌های فانتزی و خمیردندان‌های طعم دار پاستیلی استفاده کنید. 
البته در مورد مصرف دهانشویه‌ها باید با دندانپزشک مشورت کنید. 

مراقبت-از-دندان-ها1

نتیجه‌گیری

برای اینکه دندان سالم و تمیزی داشته باشید که اعتماد به نفس شما را حفظ کند، باید به خوراکی‌ها و تغذیه خود به دقت توجه کنید. رعایت بهداشت در کنار تغذیه سالم و نگهداری اصولی می‌تواند دندان‌های شما را تا سنین پیری برای‌تان حفظ کند. 

اشتراک گذاری در شبکه های اجتماعی
6LeMMSUhAAAAAE-rJXylA6AfNIKeXGXBlaEHGr66